Veel fokkers van Friese paarden hebben vragen over onze fokkersgroep. Daarom een aantal veelgestelde vragen hieronder op een rijtje.
Hoe is de fokkersgroep Gezond Vooruit ontstaan?
De oprichters voelden de behoefte om informatie uit te wisselen over manieren om bij de fokkerij van Friese paarden genetische vooruitgang te realiseren op het gebied van gezondheid en vitaliteit. Ze hebben een aantal collega-fokkers en liefhebbers benaderd en zo is de huidige fokkersgroep ontstaan.
Is Gezond Vooruit tegen een gesloten populatie?
Nee! Fokken in een gesloten populatie heeft een hedendaags Fries paard opgeleverd waar we terecht trots op mogen zijn. De fokkerij in een gesloten populatie moet blijven en het streven naar genetische vooruitgang in gezondheid en vitaliteit binnen die gesloten populatie heeft alle steun van Gezond Vooruit. Daarnaast wil Gezond Vooruit streven naar een open (verbrede) fokkerij van Friese paarden. Die open fokkerij met hetzelfde fokdoel levert genetische informatie waar ook de selectie op gezondheid en vitaliteit binnen de gesloten populatie haar voordeel mee kan doen.
Hoe wil Gezond Vooruit verbrede fokkerij aanpakken?
Stap één is het (opnieuw) realiseren van registratie van outcross-nakomelingen bij het KFPS. Gezond Vooruit heeft zich niet laten ontmoedigen door de uitkomst van enkele regiovergaderingen en het standpunt van de ledenraad van het KFPS. Verbrede Friezenfokkerij hoort onder de paraplu van het KFPS en Gezond Vooruit zal er alles aan blijven doen om daar draagvlak voor te krijgen. Het RVO en Europese fokkerijverordeningen hoeven daarin geen belemmering te zijn.
Wil Gezond Vooruit direct terugkruisen?
Voorlopig richten wij ons op paarden met maximaal 50% Fries bloed. Dit omdat er aanwijzingen zijn dat met name de genetische markers voor bindweefselproblemen zeer breed verspreid zijn binnen de gesloten populatie. Daarom kruisen we voorlopig niet terug. Een halve Fries kan uiteraard wel met een andere halve Fries gekruist worden voor de verbrede Friezenfokkerij.
Resulteert verbrede fokkerij wel in bruikbare paarden?
Bij verbrede fokkerij zullen er – net als in de traditionele Friezenfokkerij – veulens geboren worden die we niet als eerste voor het verder fokken willen gebruiken. Bijvoorbeeld omdat ze niet geheel zwart zijn of op andere wijze minder Fries-typisch. Dat is niet erg. Gezonde paarden met een goed karakter zijn breed inzetbaar voor de recreatie of basissport. Ook veel volle Friese veulens worden voor dat doel verkocht. Veel hobbyruiters en menners zijn juist vooral op zoek naar een gezond en duurzaam paard, met een goed karakter. Die paarden fokken we.